Het verhaal van Johan Bamps (multiple sclerose)

Ik ben Johan, 47 jaar en geboren te Sint-Truiden. Toen ik bijna 20 jaar was besloot ik het leger in te gaan als onderofficier.

In 2001 voelde ik me plots duizelig en ging ik op consultatie. Mijn bloeddruk was te laag, ik moest een paar pilletjes pakken en een paar dagen later teruggaan. De bloeddruk was terug normaal maar de duizeligheid bleef. Ik ben dan naar een neuroloog moeten gaan en na een aantal tests bleek dat ik MS had. Die diagnose valt op je kop als een blok beton, maar al bij al ben ik altijd heel positief gebleven. Een mens moet vooruit en treuren helpt toch niks.

Op aanraden van de neuroloog moest ik om de 2 dagen betaferon spuiten. Ik zag er meer en meer tegenop omdat ik vaak last had van de bijwerkingen. Daarbovenop moest ik meer en meer pijnstillers, ontstekingsremmers en ook slaapmedicatie gaan nemen. Ondanks dit alles kreeg ik toch te maken met 2 à 3 zware opstoten per jaar. Bovendien bleef ik dag in, dag uit last hebben van vermoeidheid.

In maart 2012 kreeg ik te maken met een zoveelste opstoot en toen heb ik besloten alles te gaan veranderen, deels op aanraden van mijn vriendin, deels door er veel over te lezen. Omdat ik toen militair was kon ik nog niet met medicinale cannabis beginnen, maar nadat ik werd gepensioneerd om medische redenen veranderde dat alles!

Ik ben bij een andere neuroloog gegaan waarvan ik wist dat hij kennis had van MS en medicinale cannabis. Eerst raadde hij me ook nog andere reguliere medicijnen aan, maar ik bleef vragen om die cannabis. Hij heeft het me toen voorgeschreven en daarmee kon ik het gaan kopen in een Nederlandse apotheek. Dus niks vuiligheid erbij zoals de cannabis die je op straat koopt bij de eerste de beste straatdealer.  Ik besloot ook alle reguliere medicatie overboord te gooien.

Omdat ik zo goed als blind ben aan mijn linkeroog, ben ik natuurlijk altijd bang dat er wat zou gebeuren met mijn andere oog. Daarom ging ik ook om de 6 maanden op controle bij de oogarts. Voor mijn linkeroog haal ik nog een score van 1 op 20 en voor de rechteroog was dat 5 op 10.

Een kleine 2 jaar geleden had ik weer zo’n controle en toen bleek dat ik plots een 6 op 10 scoorde voor mijn rechteroog. De oogarts vond dat gek, maar ik vertelde haar dat ik soms medicinale cannabis gebruikte en toen zei ze dat dat 100% zeker de oorzaak van mijn beter score was!

Ik gebruik nu sinds augustus 2012. Ongeveer 1 keer per week, rol ik me een jointje en ik rook dat een half uurtje voor ik ga slapen. Meestal op dagen dat ik meer last heb van spierspasmen en zenuwpijnen. Als dat niet het geval is, rook ik pas eentje als ik ’s nachts vaker wakker wordt en sowieso moeilijker in slaap geraak. De volgende morgen voel ik me dan vaak 60 tot 80% beter en dat blijft meestal zo gedurende 5 à 10 dagen! Bovendien heb ik sinds ik gebruik geen enkele zware opstoot meer gehad.  Ik weet wel dat ik me sindsdien veel beter voel en hoop dat nog lang te blijven!!