Het verhaal van Pieter Geens (Chronische pijn)

Achttien jaar geleden…

Toen ik 18 jaar was kreeg onze familie een zware dobber te verteren. Mijn vader kreeg de diagnose longkanker en stierf drie maanden na de diagnose. De pijn en misselijkheid die hij te verduren kreeg gedurende die periode, met name tijdens de behandelingen, was schrijnend om aan te zien en ook het verlies van eetlust, lichaamsgewicht en gebrek aan kwaliteit van leven was zeer confronterend. Mijn vader gebruikte de cannabis die ik als tiener in Nederland aankocht en hij was hier duidelijk door geholpen.

 

Op m’n 28ste kreeg ik zelf een zwaar motorongeluk. Ontwrichte heup, gebroken been en arm, gebroken ribben, verlamde hand… Het is een lange revalidatie geweest, maar alles is momenteel weer functioneel. Echter… de medicatie die nodig was om de pijn onder controle te houden maakte me suf en misselijk en liet niet toe om nog te werken, laat staan veel van het leven te genieten.

Bovendien herkende ik mezelf niet meer; verlies van eigenheid, persoonlijkheid en denkvermogen waren voor mij onaanvaardbaar om nog langer door te gaan op die manier en ik besloot over te schakelen naar cannabis, waarvan ik wist dat het me zeker wel kon helpen. Het verschil bleek dan ook enorm en ik ben enorm blij dat ik toen die stap heb gezet.

 

Met het gebruik van medicinale cannabis ben ik niet meer misselijk, niet meer suf. Ik werd door de neurochirurg aangeraden om voorlopig alle nodige invasieve operaties die ik in de toekomst sowieso zal moeten ondergaan, uit te stellen. Dit aangezien medicinale cannabis me momenteel in staat stelt functioneel door het leven te gaan, daar waar het zonder onmogelijk was.

 

Tientallen jaren geleden was het reeds bekend onder oncologen dat cannabis complementair met de gangbare behandelingen verzachtend kan werken op de pijn, de eetlust kan bevorderd worden, misselijkheid afneemt tijdens chemotherapie en dat patiënten minder angstig zijn voor wat komen gaat. Ontzettend jammer dat pijn-, kanker-, en palliatieve en andere patiënten de toegang tot deze medicatie tot op de dag van vandaag ontzegd wordt.