Het verhaal van Riquette Lefevre (chronische pijn)

Reeds van in mijn tienerjaren had ik last van hoofdpijn, maar ook aanvallen van migraine, die soms drie dagen duurden en gepaard gingen met misselijkheid en braken.

Tijdens de zwangerschap van mijn dochter had ik voor het eerst last van een lumbale ischias . Maar geen paniek dit zou wel overgaan na de bevalling!

Niets van, een jaar later kreeg ik verlammingsverschijnselen aan de linkerarm door de zware bevalling.  Er volgde een operatie, een cervicale fusie ter hoogte van C6 en C7. De operatie was geslaagd, de verlamming en het slapend gevoel in mijn arm waren weg. Maar wel blijvende pijn en beperking in beweeglijkheid van mijn hoofd en armen. Door regelmatig chiropractie wat betere beweeglijkheid en minder pijn.

Een tweetal jaar later kreeg ik terug last van die lumbale ischias, geen operatie, wel pijnstillers en ontstekingsremmers, slechts matige verbetering. Evolutie in de negatieve zin naar een discopathie op alle lumbale niveaus dus vanaf L1 tot en met S1 en ook een hernia ter hoogte van de dorsale wervels D9 en D10.

Toen ik nog geen 40 jaar was kreeg ik steeds meer krachtsverlies en pijn in beide handen. Ook de enkelgewrichten waren pijnlijk met ’s morgens startpijn die wat beter ging in de loop van de dag. Na enkele testen werd reumatoïde artritis vastgesteld en er werd terug een andere soort medicatie opgestart.

Door de vele en erg maagbelastende medicatie kreeg ik zeer veel maaglast, met een maagaandoening als gevolg.

Die toenemende lichamelijke klachten dwongen mij gas terug te nemen, op sociaal vlak maar vooral ook naar mijn job toe. Van een voltijdse job als nachtverpleegkundige ging ik naar een halftijdse job.

Een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen waarvoor medicatie en een ingreep nodig waren, zorgden er nogmaals voor dat mijn leven overhoop gegooid werd. Mijn job als nachtverpleegkundige kwam te zwaar gezien mijn vele lichamelijke klachten. Met pijn in het hart diende ik mijn ontslag in, gelukkig kon ik in de zaak van mijn echtgenoot aan de slag maar op een rustiger tempo.

Nu werd één jaar terug een rechter heupprothese geplaatst en zes maand geleden werd ook links een totale heupprothese geplaatst.

In de loop van de jaren heb ik vele soorten pijnmedicatie geprobeerd. Maar op vele reageer ik zeer slecht. De klachten zijn afhankelijk van de soort medicatie. De NSAID’s en de morfinederivaten zorgen voor misselijkheid, braken, duizeligheid en bloeddrukdalingen. De oxicams geven hierbij dan nog huiduitslag met jeuk. Dus de medicatie die onder deze soorten vallen kan ik niet  gebruiken.

Tot nu toe zijn er enkel de Ibuprofen en de Paracetamol waar ik geen reactie op doe. Maar die zijn dan niet sterk genoeg om pijnvrij te zijn en comfortabel te kunnen functioneren.

Over het gebruik van cannabis als pijnstillend middel was ik reeds langer op de hoogte. Via verschillende artikels in de media: een artikel in de morgen 2015, in de National Geographic 2015 en zelfs in de Marie Claire 2015 was mijn nieuwsgierigheid nog meer gewekt. De lovende woorden in die artikels over de goede resultaten bij het gebruik van cannabis als geneesmiddel, deden bij mij vele vragen rijzen over die andere vorm van pijnbestrijding.

Via een medewerker van MEDCAN, leerde ik Medcan kennen en kwam ik in contact met de organisatie. Op de site vond ik veel nuttige en interessante informatie. Na het bijwonen van een voordracht over de werking en het gebruik van medicinale cannabis was ik helemaal overtuigd. Deze vorm van pijnstilling wilde ik zeker ook proberen.

Door dan ook medicinale cannabis te gebruiken werd mijn pijnmedicatie afgebouwd naar nog slechts één ontstekingsremmer per dag. Ook mijn andere medicatie kon aangepast worden, waardoor een reeks bijwerkingen door die traditionele medicatie stilaan ook wegbleven. Het gebruik van mijn medicinale cannabis kan ik zelf regelen volgens noodzaak. Sommige dagen gaat het wat minder en inhaleer ik wat meer en neem ik wat meer druppels en andere goede dagen heb ik wat minder nodig, volledig afhankelijk van de pijn. Soms heb ik zelfs dagen na elkaar geen pijnstilling meer nodig. Het is een verademing dat ik nu een pak minder pijnstillers moet slikken! Vooral omdat die toch niet het gewenste resultaat opleveren door de allergieën en vele bijwerkingen.

De persoonlijke opvolging, het luisterend oor en het begrip voor mijn situatie stelden mij gerust en gaven mij vertrouwen in de medewerkers van Medcan. Door hun team van artsen werd bepaald welk type medicinale cannabis het best geschikt was voor mij. Door het gebruik van cannabis op recept, kan ik er op rekenen dat de cannabis zuiver en constant van samenstelling en sterkte is. Met vragen kan ik ook altijd terecht bij een van de medewerkers. Voor de start van de behandeling werd alles goed uitgelegd zodanig dat ik goed wist wanneer en hoeveel ik mag gebruiken .

Door de correcte opvolging door Medcan worden misbruiken voorkomen en kunnen mensen die het echt nodig hebben geholpen worden.